Project Info in Greek

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το AGROINNOECO είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικά Ταμεία των συμμετεχουσών χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρος) που ασχολείται με το ζήτημα της προ-επώασης στον Τομέα Αγροδιατροφής (συμπεριλαμβανομένης της Υδατοκαλλιέργειας) ως απαραίτητο βήμα για την κάλυψη του υπάρχοντος χάσματος μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δομών ανάπτυξης, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς καινοτομίας.

Στόχος του είναι να αναπτύξει ένα ανοιχτό καινοτόμο φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικοσύστημα στις συμμετέχουσες χώρες, με βάση τους 3 πυλώνες μιας προσέγγισης «τριπλής έλικας» που θα διευκολύνει τον εντοπισμό, την ωρίμανση και την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της αγροδιατροφής.

Ο περιφερειακός μηχανισμός καινοτομίας στην αγροδιατροφή είναι ένας καινοτόμος μηχανισμός (δηλαδή ένας κόμβος) που ενσωματώνει φορείς και προσωπικότητες που καλύπτουν και αντιπροσωπεύουν το τρίκλινο μοντέλο σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή πολιτική-ακαδημαϊκή έρευνα-επιχειρηματικότητα, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών φορέων και οργανώσεις υποστήριξης επιχειρήσεων. Ο κόμβος έχει σχεδιαστεί για νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής. Ο στόχος είναι να οδηγήσει και να βοηθήσει τον καθένα να γίνει μια οικονομικά υγιής επιχείρηση, με την απαραίτητη τεχνογνωσία για την επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη του δικτύου του κόμβου, μέσω της εκπαίδευσης, της καθοδήγησης και της δικτύωσης. Επιπλέον, ο κόμβος θα συντονίσει τη συνεργασία των τμημάτων της με στόχο τη δημιουργία και την εφαρμογή κοινών αναπτυξιακών δράσεων. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η διάδοση των γνώσεων μέσω του κόμβου και η δημιουργία ισχυρών δικτύων μεταξύ μονάδων και επιχειρηματικότητας είναι οι κύριοι στόχοι του κόμβου.


ΣΤΟΧΟΙ

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση της διακρατικής ικανότητας καινοτομίας του επιχειρηματικού τομέα και η ανάπτυξη του κατάλληλου περιβάλλοντος στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου, όπου οι πιθανοί επιχειρηματίες που επιλέγονται από μια ανοιχτή διαδικασία με μια εφικτή επιχειρηματική ιδέα θα υπόκεινται σε μια πειραματική διαδικασία μάθησης συμπεριλαμβανομένου πιλοτικού εκπαιδευτικού υλικού που διατίθεται ελεύθερα σε όλες τις πιθανές επιχειρήσεις που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν τα διαφορετικά εργαλεία και δεξιότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση των ιδεών τους σε μια βιώσιμη ίδρυση επιχειρήσεων.
Ο συγκεκριμένος στόχος που επιδιώκει το έργο είναι να παρέχει επαρκή υποστήριξη στις ΜΜΕ προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα προσαρμογής τους στις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες, με:

  • υποστήριξη καινοτομίας επιχειρηματικού μοντέλου,
  • ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναπτύξουν και να προωθήσουν καινοτόμα προϊόντα / υπηρεσίες,
  • προώθηση δικτύωσης & ομαδοποίησης & παροχής ολοκληρωμένης υποστήριξης και διακυβέρνησης διαχείρισης για την ενίσχυση καινοτομιών και στρατηγικών μεταφοράς τεχνολογίας,
  • δημιουργία μιας κουλτούρας επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας στην κατάρτιση νέων επιχειρηματιών για την ίδρυση και διαχείριση μιας εταιρείας από μόνα τους
  • διευκόλυνση της μεταφοράς καινοτομίας στον τομέα,βοηθώντας στην αύξηση του αριθμού των εταιρειών επιχειρήσεων στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το έργο θα υποστηρίξει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και δικτύων καινοτομίας. Το κύριο αποτέλεσμα του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματική εκπαίδευση για τη μεταφορά γνώσεων. Επιπλέον, θα υλοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και δημιουργίας κοινής κατανόησης σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο καινοτομίας και εμπορευματοποίηση της καινοτομίας.

Το έργο θα προωθήσει την απαιτούμενη κοινή πολιτική για την ανάπτυξη της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας και επίσης, θα αναπτύξει επιχειρηματικές δεξιότητες και νοοτροπία στους συμμετέχοντες, βελτιώνοντας τις ευκαιρίες τους στην αγορά εργασίας. Το έργο θα αναπτύξει την κουλτούρα καινοτομίας και τη συνεργασία στον τομέα της αγροδιατροφής, έναν βιώσιμο μηχανισμό για τον εντοπισμό και την ωρίμανση των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και μια μόνιμη δομή για τη δικτύωση και την εξωστρέφεια των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και επενδυτών στην αγροδιατροφή.

Τέλος, αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα των περιφερειών για νέους και υφιστάμενους καινοτόμους επιχειρηματίες, προωθώντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης του αγροδιατροφικού τομέα και προωθώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον για την ανάπτυξη και την απασχόληση .